Американското издание New Yorker посвети къснометражен филм на българските кукери.Документалният филм на

...
Американското издание New Yorker посвети къснометражен филм на българските кукери.Документалният филм на
Коментари Харесай

Ню Йоркър пусна филм за българските кукери

Американското издание New Yorker посвети къснометражен филм на българските кукери.

Документалният филм на Килиан Ласаблиер демонстрира по какъв начин един обред е оживял през вековете – и какво значи той за тези, които го практикуват. 

" Началните фрагменти на “Кукери ” са колкото спиращи дъха, толкоз и странни ", написа New Yorker в материал за кино лентата. Режисьорът споделя, че е желал да пресъздаде „ това енигматично и неземно възприятие ", което е изпитал, когато за първи път е разкрил вековната българска традиция за прогонване на злите духове. 

Филмът е сниман през 2022 година и в него вземат участие дребни и огромни кукери от разнообразни елементи на страната - в рамките на пет дни от февруари и началото на март, той и екипът му посещават седем разнообразни села и се срещат с повече от 40 кукери, които ги посрещат в домовете си, в които на всички места по стените висят маски и звънци, а на масата постоянно има „ бутилка домашна ракия “ – плодова ракия.

„ Накъдето и да се обърнете,  като че ли има история за описване “, разказва режисьорът за прекарването си.  " Запустелите монументи от руската ера подчертаваха пейзажа, както и „ селските къщи, изпълнени с живот “.   

Той открива кукерите, до момента в който преглежда поредност, озаглавена „ Wilder Mann ”, на френския фотограф Шарл Фреже, и желае да съобщи концепцията за " наследството " - традициите, които оцеляват,като се предават от потомство на потомство, сходно на гените. " В тази концепция за предаване на нещата се съдържа концепцията, че човек може да надживее себе си ", посочва New Yorker.  Според изданието в известен смисъл е знамение, че кукерите са оживели толкоз дълго - по време на турското господство, а по-късно и по време на комунистическото ръководство и лагерите. 

„ Много режими се пробваха да изкоренят тази традиция “, гласи текстът на екрана в края на кино лентата. Може би по тази причина толкоз огромен фокус в документалния филм е оцеляването, освен за човеци, само че и за генерации – въпросът какъв брой дълго група хора могат да запазят това, което ги прави да бъдат това, което са. Въпреки силите, които се стремят да я прекратят, тази съответна традиция е съумяла да се резервира през цялата записана история и не демонстрира признаци да изчезне.

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР